Официален сайт на Туристически информационен център Минерални бани

Празници и Събития

Празник на минералната вода, здравето и красотата

Друго значимо събитие е “Празникът на минералната вода, здравето и красотата”. Характерен за него в началото е традиционният мини-маратон с маршрут Хасково – Минерални бани, в който вземат участие десетки атлети от цялата страна.
Местните формации за автентичен фолклор – женска, мъжка и детска към читалищата в общината представят програма със свои изпълнения пред гостите на празника.От две години празникът се провежда в края на месец август и е с двудневна програма, която започва с рисунки на асфалт на децата от община Минерални бани с мото “ Децата на Минерални бани рисуват”И продължава с конкурса “Фолклор от извора” в който участници от цялата страна представят песни и танци от автентичения изворен фолклор на различните фолклорни области на България.За атракция на жители и гости на общината през 2014 г. общинското ръководство организира и парад на ретро автомобили

Детски етнофестивал

Община Минерални бани има изключителни традиции в провеждането на културни празници, като най-значим е Международния детски етнофестивал, който се провежда ежегодно на 31 май и 01 юни. Началото на фестивала е поставено през 2001 г. Празникът се провежда на лятната естрада в курортния център Минерални бани и се организира под патронажа на КНСБ със съдействието на община Минерални бани.Днес този фестивал е изключително мащабен /с над 2 000 участници/, и е под мото:
“ Децата на Балканите – с духовност в Европа”. Тук пристигат участници както от различни градове и села в страната, така и от други държави като Турция, Македония, Гърция, Сърбия, Румъния, Хърватска, Молдова, Грузия, Полша. Основната насоченост на фестивала е загърбване на етническите различия , възпитаване на етническа и религиозна толерантност у децата. Празникът е една пъстра палитра от национални костюми и е съпътстван с много веселие, песни, танци, създаване на приятелства и незабравими мигове и спомени за децата.

Фестивал на изкуствата
"ЖИВА ВОДА"

ОБЩИНА МИНЕРАЛНИ БАНИ, област Хасково,СДРУЖЕНИЕ „СПОРТЕН КЛУБ РОНА”,съвместно със „СЪЮЗ НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ ЗА ЛЮБИТЕЛСКО ИЗКУСТВО” /СОЛИ/Фестивал на изкуствата „ЖИВА ВОДА“ се провежда в китното курортно селище Минерални бани, обл. Хасково. Участниците имат възможност да се включат в обучения, ателиета, да ползват басейни с минерална вода, да се включат във фестивалната концертна програма, както и в забавната част – хоротека и дискотека. Фестивалът включва танцово, певческо, инструментално и изобразително изкуство, занаяти, работилници.

Фестивал
"С хоро на гроздобер"

Фестивалът включва атракция – възстановка на древен тракийски ритуал, съчетан с колоритността на българския фолклор, представен от клубове за народни танци от цялата страна.
Фестивалът се провежда в рамките на 3 дни, през месец септември, като датите се определят от дните на начало на гроздобера през съответната година.
Идеята на съпътстващата атракция е да бъде пресъздаден древен тракийски ритуал „Виното на Сабазий-Загрей“, който се изразява в бране на грозде в плодородните лозови масиви в землището на с.Сусам – Тракийски гроздобер, и мачкане на грозде за вино в древнотракийските „Шарапани” край Минерални бани.
Стремежът на организаторите е да превърнат събитието в част от дейностите, насочени към реализирането на националната стратегия за виното, както и създаване на атрактивна възможност и повод за посещение на гости от страната и чужбина в областта.
Целта на културната анимация е да се превърне община Минерални бани заедно с изворите за балнеолечение във важен акцент за развитието на туризма.