Официален сайт на Туристически информационен център Минерални бани

История на минералните извори

Тя е най-ценното природно богатство на района. Характеризира се като хипертермална – 54 – 59°С и е уникална по своя химичен състав и лечебни свойства, което я нарежда до най-известните лечебни извори в страната, Европа и света. Изворите са 14 на брой, локализирани в 4 групи, с отстояние до 50 м. Водата идва от дълбочина 150–200 м. Общият дебит на изворите е над 1500 л/м. Минералната вода има твърде богата медико-балнеологична характеристика, като всеки от нейните физико – химични показатели има съответното по-силно или по-слабо изразено физиотерапевтично действие, а цялата им резултатна ефективност определя и възможностите за лечение, профилактика и СПА процедури.


Националният курорт Минерални бани е профилиран за лечение на заболявания на периферните артерии от органичен и функционален тип – болест на Бюргер, ендартрити, облитерираща атеросклероза, болест на Рейно, състояния след тромбофлебити, вегетативни и диабетни ангеопатии, склеродермия и др.

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ:

Опорно–двигателен апарат /ревматизъм, артрит, болест на Соколски-Буйо/
Ставни заболявания /артрози, състояния след счупване на кости, полиартрити, болест на Бехтерев/
Периферна нервна система /радикулит, полиневрит, ишиас, лумбаго, плексити, дископатия и дискова херния/
Гинекологични заболявания /възпалителни процеси на яйчниците, стерилитет/
Кожни заболявания /екземи, псориазис вулгарис, дерматити, кератодермия, уртикарии/

Минералната вода се прилага и питейно, ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ, при пясък в бъбреците, хроничен гастрит и колит, язвена болест, стомашно-чревни заболявания, възпаления на жлъчка и черен дроб.