Официален сайт на Туристически информационен център Минерални бани

Древният град на слънцето

През последните години голям интерес за туристите и жителите на общината предизвика новооткритият „Тракийски скален култов комплекс и късноантична крепост“ в местността „Хасара“ – край с. Ангел войвода, който е обявен за групова археологическа недвижима културна ценност с категория “национално значение“.

При извършените проучвателни дейности археолозите откриха скален гроб-хероон, раннохристиянска църква и олтар, водохранилище, Източна крепостна стена, Южен вход с кула, слънчев часовник със седем стъпала, олтари, жертвеници, шарапани и др.

Древният култов комплекс е своеобразен Град на слънцето. Той е умалено копие на комплекса в Татул, но около пет пъти по-малък. Свързан е с културата на скалните хора, които са обитавали Източни Родопи. Според известният археолог и изследовател проф. Николай Овчаров, между Града на слънцето край Минерални бани и култовите комплекси в Перперикон и Татул определено е имало връзка. Според него, култовият комплекс има огромен туристически потенциал и е откритие от европейска и световна величина. Все още е в процес на разкопки и проучвания.